Есенно Национално състезание по физика, 25 – 27 ноември 2016 г., Велинград

28 октомври 2016

Указания за организиране и провеждане на есенното национално състезание по физика, 25 – 27 ноември 2016 г., Велинград

Програма за учебното съдържание по състезателни теми


Учебна 2016/ 2017 г. Регламент и указания за организиране на олимпиадата по физика

Указания за организиране и провеждане на І /общинки/ кръг на олимпиадата по физика за учебната 2016/ 2017 год.

Регламент за организиране и провеждане на олимпиадата по физика за учебната 2016/ 2017 г.


Биофест, Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, 18.11.2016 г.

Организационния комитет на Младежка научна конференция „Климентови дни“ на Биологическия факултет, организира събитие,  насочено към ученици от прогимназиален и гимназиален курс – БиоФест.

captureСъбитието ще се проведе на 18.11.2016 год. от 11:30 до 14:30 часа в сградата на Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бул. Драгана Цанков 8.

Предлагам на Вашето внимание линк към сайта на конференцията и събитието http://www.biofac.info/information
Петя Иванова
Старши експерт по природни науки и екология

Учебна 2016/ 2017 г. Национално състезание по ХООС „Тестови задачи за ученици в гимназиален етап“

Регламент за организиране и провеждане на националното състезание по ХООС „Тестови задачи за ученици в гимназиален етап през учебната 2016/ 2017 г.


Учебна 2016/ 2017 г. Организиране и провеждане на общински кръг на олимпиадата по ХООС

27 октомври 2016

Указания за организиране и провеждане на І /общински/ кръг на олимпиадата по химия за учебната 2016/ 2017 год.

Програма за общинския /І/ кръг на олимпиадата по химия за учебната 2016/ 2017 г.

Регламент за организиране и провеждане на олимпиадата по ХООС през учебната 2016/ 2017 г.


Първо съобщение за 45-тата Национална конференция по въпросите на обучението по физика, 6 – 9 април 2017 г.

fzf

Изх. 9137 – 849/ 27.10.2016 г.

 ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

 УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Приложено Ви предоставям Първото съобщение за 45-тата  Национална конференция на тема: „ЕКСПЕРИМЕНТЪТ – ОСНОВА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПО ФИЗИКА”,  6 – 9 АПРИЛ 2017 г., София.

Приложение: Първо съобщение за 45-тата Национална конференция по физика

 ВАНЯ КАСТРЕВА,

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

 


Промяна на мястото на провеждане на курса „Лабораторен практикум по химия – част „Вещества и техните свойства“ по предмета ЧП за V клас“

25 октомври 2016

Уважаеми колеги,

Курсът „ЛАБОРАТОРЕН ПРАКТИКУМ ПО ХИМИЯ  – ЧАСТ „ВЕЩЕСТВА И ТЕХНИТЕ СВОЙСТВА“ ПО ПРЕДМЕТА ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА ЗА V КЛАС“ е попълнен и се прекратява приемането на заявки. Поради големия интерес към обучението и големият брой подадени заявки до момента, курсът ще се проведе в зала 601 /шести етаж/ – централен асансьор на ФХФ на СУ „Климент Охридски“, Датата и часът остават същите – 07.11.2016 г. , 9:00 ч.

Старши експерт по природни науки

Петя Иванова

 


Семейна събота в Националния политехнически музей

captureДо 6 ноември, в експозицията на Националния политехнически музей е представена изложбата „Завръщане в бъдещето” отбелязваща 200 години от рождението на Вернер фон Сименс. Нейната идея е да покаже неразривната връзка между иновативността, предопределила бързия възход на компанията „Siemens” от самото й основаване, и днешните й постижения, които й позволяват да бъде една от най-уважаваните и разпознаваеми марки в световен мащаб.
На 12-т табла са показани уникални архивни снимки (непоказвани до този момент) обединени в няколко категории, които представят различни аспекти от живота на Вернер фон Сименс, неговите изобретения и предприемачески начинания, новаторските социални програми и ключовите етапи в развитието на компанията през десетилетията.
1_wener_1000x700_bg-page-002-1От фондовете на музея са извадени предмети, уреди и други експонати, представящи продуктите и решенията на Siemens, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на 19-ти век до днес. Изложбата разказва не просто за хода на техническия прогрес, но и за бита и ежедневието на българина, част от който са били тези предмети и технически средства.
Музеят разполага с много интересен документален (под формата на анимация) филм, който по изключително забавен начин проследява живота на Вернер фон Сименс, разказан при това от самия него.


Ева Божурова от НАОП – Варна пред софийски учители

img_20161022_123504

На 22.10.2016 г. във Физическия факултет на Софийския университет се проведе първото от двете планирани обучения по астрономия предназначено за учители, които преподават в V, VІ и VІІ клас. Лекторът, д-р Ева Божурова, астроном в НАОП „Николай Коперник“ – Варна по най-увлекателен начин поднесе на присъстващите основни астрономически знания, необходими на всеки учител за преподаване на човекът и природата и физика и астрономия. По много забавен и атрактивен начин бяха представени интересни варианти на задачи и въпроси, с които учениците могат да се забавляват, учат и мислят.

Второто планирано обучение по астрономия предназначено за учители преподаващи от VІІІ до ХІІ клас ще се състои на 28.10.2016 г.

Обучението е достъпно за всички желаещи учители и ученици.


Организация и провеждане на Националното състезание за ключови компетентности по природни науки, 18-20.11.2016 г., Ловеч

24 октомври 2016

Указания за организиране и провеждане на Националното състезание за ключови компетентности по природни науки, 16-18.11.2016 год., Ловеч

CaptureОбразец на заявка

Програма на състезанието

Описание на предлаганите забележителности в град Ловеч


Пореден успех на ученици от ПЧМГ в Националното състезание по природни науки – представяне и защита на проекти, октомври 2016 г., Сопот

14794139_1310071735679296_1920867963_n1За поредна година ученици от ПЧМГ представиха достойно София – град на Националното състезание по природни науки и екология, провело се между 14-ти и 16 – ти октомври 2016г. в гр. Сопот. Маргарита Христова и Ана Нисторова от 12. клас под ръководството на Мариана Димитрова и Татяна Димитрова,  завоюваха бронзови медали и получиха оценки Отличен (6), с които могат да продължат образованието си в много университети по специалности, свързани с природни науки. Те постигнаха този голям успех след оспорвано състезание с проекти от цялата страна на изключително високо ниво и впечатлиха компетентното жури със задълбочените си познания по природни науки, с уменията си за експериментална дейност и най- вече с разработения от тях регенериращ гел със слуз от охлюви.


Голям астрономически успех за софийски ученици в ХХІ Международна олимпиада по астрономия, Пампорово, 05 – 13.10.2016 г.

18 октомври 2016

img_1351От 5-ти до 13-ти октомври в Пампорово се проведе XXI Международна олимпиада по астрономия. В нея взеха участие около 80 ученика, от 17 страни, преидмно от Европа и Азия. Сред тях бяха и традиционно силните Русия, Индия, Румъния и т.н.  България бе представена от осем ученика, като трима от тях се състезаваха в младшата възрастова група, а петима в старшата. По правилник квотата за всяка държава е пет ученика, но право да се явят извън нея имат учениците, които са спечелили сребърни и златни медали от предишната Международна олимпиада и не са прехвърлили максималната възраст за участие.

В отбора на България тази година намериха място петима ученика, които се обучават в София, като всеки един от тях се завърна с медал!

Най-голямо е постижението на десетокласника от СМГ Бойко Борисов, който спечели златен медал и постигна най-добрия резултат измежду всички участници в Международната олимпиада! За втора поредна година ученик от България става абсолютен победител в Международната олимпиада по астрономия! Бойко притежава безспорен талант и работи изключително упорито върху подготовката си по физика и астрономия. Зад гърба си той има един златен и един сребърен медал от предишни международни олимпиади. В бъдеще му предстоят и други много сериозни успехи!

img_1348Отлично се представи и ученикът Борис Панайотов (9 клас), също от СМГ. Той бе отличен със сребърен медал и това му дава право да се яви на следващата Международна олимпиада по астрономия, извън квотата от пет ученика за България. Трябва да се отбележи, че Борис постига това след само една година подготовка в школа по астрономия! Това показва, че той наистина има талант и потенциал за още по-сериозни успехи в бъдещи.

Трябва да споменем и успешното представяне на учениците ни, които завоюваха бронзови медали. Техните имена са: Владимира Иринчева (10 клас, ПЧМГ), Петър Димитров (10 клас, НПМГ) и Георги Александров (10 клас, СМГ). И за двамата това бе второ, поредно участие в Международната олимпиада по астрономия, като Петър и Георги имат спечелен съответно бронзов и сребърен медал от миналата година.

Не можем да пропуснем и да поздраим хората, които са подготвили нашия национален отбор по астрономия. Това са: д-р Ева Божурова от НАОП Николай Коперник, гр. Варна, Никола Каравасилев – докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев – физик в ИА с НАО към БАН.

Нека поздравим нашите ученици и да им пожелаем здравe и все по-големи успехи в бъдеще!


Обучение по астрономия, 22 и 29 октомври 2016 г. ФзФ на СУ

17 октомври 2016

Изх. 9137 – 808/ 17.10.2016 г.

captureДО ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с квалификацията на учителите по природни науки ще се проведе обучение по астрономия

Дата и място на провеждане:

22.10.2016 год. /събота/ – за учители, които преподават от V до VІІ клас, Физически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бул. Джеймс Баучър 5, Център за работа с учители и ученици

29.10.2016 год. /събота/ – за учители, които преподават от VІІІ – ХІІ клас, Физически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бул. Джеймс Баучър 5, Център за работа с учители и ученици.

Начален час на двете обучения – 09.00 часа. Продължителност: 8 часа

Организатори на обучението са Регионалналното управление на образованието – София-град, ФзФ на СУ и НАОП „Николай Коперник“ – Варна.

Обученията по астрономия са без такса за правоучастие и са достъпни за всички желаещи учители. Обучението завършва със сертификат.

Моля да уведомите учителите по природни науки от Вашето училще и да съдействате за тяхното участие.

Приложение: Програма за обученията по астрономия

ВАНЯ КАСТРЕВА, НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

КРИСТИНА ГАБРОВСКА

НАЧАЛНИК НА РУО, Съгласно заповед № РД 10-2247/ 11.10.2016 г. на Министъра на образованието и науката


Лабораторен практикум по химия за учители, които преподават човекът и природата в 5 клас

11 октомври 2016

Изх. 9137 – 793/ 11.102016 г.

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с квалификацията на учителите по природни науки на 07.11.2016 г. ще се проведе ЛАБОРАТОРЕН ПРАКТИКУМ ПО ХИМИЯ  – ЧАСТ „ВЕЩЕСТВА И ТЕХНИТЕ СВОЙСТВА“ ПО ПРЕДМЕТА ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА ЗА V КЛАС. 

Място на провеждане: Факултет по химия и фармация, бул. „Джеймс Баучър“ № 1, зала № 704 /7 етаж/.

Курсът завършва със сертификат. Продължителност : 8 часа.     

Обучители: проф. д-р Адриана Тафрова, доц. д-р Милена Кирова и доц. д-р Елена Бояджиева от СУ „Св. Климент Охридски” от учебно-научната лаборатория по химическо образование и история и философия на химията.

Максимален брой участници: 30. Таксата за курса е 20 лв. и се внася по банков път: Българска народна банка – ЦУ, Пл. „Александър І“ № 1, IBAN: BG68BNBG9661 3100174401, BIC: BNBGBGSD, Получател: Научноизследователски сектор при Софийски университет, бул. „Драган Цанков“ № 8. При превода непременно трябва да посочи: за обучение по договор 3203/07.10.2016. В заявката трябва да има следните данни, необходими за фактурата: Имена на учителя, Наименование на училището, Адрес: населено място, област, улица, номер, М.О.Л. ,  Булстат.

Заявка за участие по образец се подава на електронен адрес kirova_m@abv.bg, след внасяне на такса за правоучастие.

Моля да уведомите учителите по природни науки – биология, химия и физика от повереното Ви училище и да съдействате за тяхното присъствие.

Приложение: 1.  Програма  2. Заявка за участие

ВАНЯ КАСТРЕВА, НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

КРИСТИНА ГАБРОВСКА – НАЧАЛНИК НА РУО, Зап. № РД 10-2247/ 11.10.2016 г. на Министъра на образованието и науката


Открит урок в 6 ОУ на тема „Явления при разпространение на светлината“ за 5 клас по предмета човекът и природата

Изх. 9137 – 794/ 11.10.2016 г.

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ  capture

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с въвеждането на новата учебна програма по човекът и природата в V клас на 04.11.2016 год. от 15.10 часа в 6 ОУ „Граф Николай Павлович Игнатиев“ ще се проведе открита педагогическа практика

Тема на урока „Явления при разпространение на светлината” – урок за нови знания от част „Физични явления“ на учебния предмет човекът и природата за V клас.

Представянето на урока ще бъде осъществено от г-жа Румяна Митева – учител по физика и астрономия.

Г-жа Митева е възпитаник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, магистър по физика с квалификация „Учител по физика и математика”. Започва учителската си кариера в 6 ОУ, където работи и в момента. Дълги години е базов учител към бившето ЦИУУРК /сега Департамент за информация и усъвършенстване на учители/ и СУ „Климент Охридски“. Притежава І професионално-квалификационна степен и богат педагогически опит. Автор е на много публикации и съавтор на учебника по физика за 7 клас на издателство „Просвета“. Г-жа Митева е дългогодишен член на Софийския клон на физиците в България, както и редовен участник в конференциите по физика.

Моля, да уведомите учителите по природни науки – биология, физика и химия във Вашето училище и да съдействате за тяхното присъствие.

ВАНЯ КАСТРЕВА – НАЧАЛНИК НА РУО,СОФИЯ-ГРАД

КРИСТИНА ГАБРОВСКА – НАЧАЛНИК НА РУО Съгласно заповед № РД 10 – 2247/11.10.2016г.на Министъра на образованието и науката


Финансиране във връзка с дейностите по модул „подобряване на условията за лабораторна и експериментална работа по природни науки“

4 октомври 2016

Отпуснати финансови средства във връзка с дейностите по модул „Подобряване на условията за лабораторна и експериментална работа по природни науки“ на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“


Учебна 2016/ 2017 год

1 октомври 2016

Учебна 2016/ 2017 год.

Входно ниво по ЧП за 5 клас – съобразено с новите изисквания за резултатите от учебния предмет, новите учебни програми и новата Наредба за оценяване

Тест – спецификация

Задачи за входно ниво за учебната 2016/ 2017 г.

Годишно съвещание с учителите, които преподават човекът и природата в 5 и 6 клас

Текущо оценяване от устни, писмени и практически изпитвания

Познавателни равнища по Блум

Примерно оценяване при лабораторна работа

Изизсквания за резултатите от учебния предмет човекът и природата. Обвързване на общообразователния учебен предмет човекът и природата гимназиален етап

Ключови компетентности

Характеристики и оценяване при проектно обучение. Оценяване при представяне на проект