Голям астрономически успех за софийски ученици в ХХІ Международна олимпиада по астрономия, Пампорово, 05 – 13.10.2016 г.

18 октомври 2016

img_1351От 5-ти до 13-ти октомври в Пампорово се проведе XXI Международна олимпиада по астрономия. В нея взеха участие около 80 ученика, от 17 страни, преидмно от Европа и Азия. Сред тях бяха и традиционно силните Русия, Индия, Румъния и т.н.  България бе представена от осем ученика, като трима от тях се състезаваха в младшата възрастова група, а петима в старшата. По правилник квотата за всяка държава е пет ученика, но право да се явят извън нея имат учениците, които са спечелили сребърни и златни медали от предишната Международна олимпиада и не са прехвърлили максималната възраст за участие.

В отбора на България тази година намериха място петима ученика, които се обучават в София, като всеки един от тях се завърна с медал!

Най-голямо е постижението на десетокласника от СМГ Бойко Борисов, който спечели златен медал и постигна най-добрия резултат измежду всички участници в Международната олимпиада! За втора поредна година ученик от България става абсолютен победител в Международната олимпиада по астрономия! Бойко притежава безспорен талант и работи изключително упорито върху подготовката си по физика и астрономия. Зад гърба си той има един златен и един сребърен медал от предишни международни олимпиади. В бъдеще му предстоят и други много сериозни успехи!

img_1348Отлично се представи и ученикът Борис Панайотов (9 клас), също от СМГ. Той бе отличен със сребърен медал и това му дава право да се яви на следващата Международна олимпиада по астрономия, извън квотата от пет ученика за България. Трябва да се отбележи, че Борис постига това след само една година подготовка в школа по астрономия! Това показва, че той наистина има талант и потенциал за още по-сериозни успехи в бъдещи.

Трябва да споменем и успешното представяне на учениците ни, които завоюваха бронзови медали. Техните имена са: Владимира Иринчева (10 клас, ПЧМГ), Петър Димитров (10 клас, НПМГ) и Георги Александров (10 клас, СМГ). И за двамата това бе второ, поредно участие в Международната олимпиада по астрономия, като Петър и Георги имат спечелен съответно бронзов и сребърен медал от миналата година.

Не можем да пропуснем и да поздраим хората, които са подготвили нашия национален отбор по астрономия. Това са: д-р Ева Божурова от НАОП Николай Коперник, гр. Варна, Никола Каравасилев – докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев – физик в ИА с НАО към БАН.

Нека поздравим нашите ученици и да им пожелаем здравe и все по-големи успехи в бъдеще!