Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) – арт проект „Разгъни твоя свят“

2 май 2024

„Разгъни твоя свят“ представлява нов научен и арт проект на Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL), предназначен за момичета и момчета на възраст между 14 и 18 години. Проектът окуражава младите хора да съзерцават красотата на белтъчните структури, да преоткрият важната роля, която изпълняват белтъците за нашия организъм и в природата, и не на последно място, черпейки от своето вдъхновение да създадат собствено произведение на изкуството.

Окуражават се младежи от цяла Европа и Обединеното кралство да изпратят своите арт-разработки и да се преборят за спечелване на една от обявените награди в размер на EUR100. Всички получени проекти ще бъдат представени в онлайн галерия. Избрани проекти ще намерят своето място в специално изложение в EMBL Хайделберг, Германия.

Всеки младеж може да участва с подкрепата на училището, в което се обучава, младежка организация или друга институция. Учебни материали и инструкции са налични на интернет страницата на „Разгъни твоя свят“, която едновременно приютява портал, чрез който кандидатите изпращат своите проекти. Всички ресурси са подходящи за индивидуално ползване или в класната стая. Предвидени са Zoom-сесии през идните три месеца (Май, Юни и Юли) в подкрепа на всички заинтересовани бъдещи участници.

Крайният срок за изпращане на проектите е 31 Август 2024г. Предвижда се изложбата да се реализира през есента или зимата. 

Разгледайте прикачения флайер, посетете интернет страницата https://www.embl.org/unfold-your-world/ за да научите повече или се свържете с екипа на проекта на e-mail: proteinart@embl.org