Национален Сай Хай СТЕМ Фест 15. 05. 2024

31 май 2024

Фондация “Сай Хай” и Биологически факултет на СУ “Св. Климент Охридски” с удоволствие Ви канят да посетите Националния Сай Хай СТЕМ Фест 2024, който ще се проведе на 15 юни, събота.

SCI HIGH Fest 2024_email.png

Заповядайте заедно с Вашите колеги и ученици на фестивала за един вдъхновяващ ден на науката, където ученици (5-12 клас) от училищните научни клубове Сай Хай (Sci High) ще представят своите проекти, а посетителите ще могат да се запознаят отблизо с темите, които вълнуват учениците, да участват в интерактивни работилници и да се свържат с връстници, съмишленици и експерти.

Събитието ще се състои в сградата на Биологическия Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“. Регистрацията започва в 11:30 часа, а Експото ще бъде от 12:00 до 15:00 часа.

Вратите на фестивала са отворени за всички. Изисква се предварителна регистрация. За да регистрирате Вашето училище, клас или неформална група, моля, попълнете формуляра за регистрация или се свържете с нас на scihighbg@gmail.com.

Фондация „Сай Хай“ / Sci High Foundation, +359 889 766 788, https://sci-high.org/


Пролетният ден на кариерата 2024 на Физическия факултет (ФзФ)

29 май 2024

Пролетният ден на кариерата 2024 на Физическия факултет (ФзФ) ще се проведе на 30 май (четвъртък) от 11 до 15 часа във фоайето на сграда А на ФзФ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Денят на кариерата има за цел да срещне работодатели и студенти и да покаже, че върховното образование по физически науки, което предоставя ФзФ, отваря възможност за отлично кариерно развитие в голям брой хора.
Форумът се провежда два пъти годишно и се организира от Кариерния Център към Физическия Факултет. Кариерното изложение е възможност за ключовите работодатели да представят своите организации, работодателската марка и постиженията на компанията пред възпитаниците на факултета на специално организирани щандове, разположени в сградата на Физическия факултет.
Кога: 30.05.2024 г. /четвъртък/
Къде: Фоайето на Физически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“, бул. Джеймс Баучер 5, Централна сграда А.
Час: 11.00 ч. – 15.00 ч.

ПОКАНА ЗА ПРОЛЕТНИЯ ДЕН НА КАРИЕРАТА


12-ти конкурс „Млади изобретатели“, организиран от фондация „Миню Балкански“

27 май 2024

Предлагам на Вашето внимание обява за 12-ия  конкурс „Млади Изобретатели“, организиран от Фондация „Миню Балкански“, където ученици ще имат възможност да представят своите иновативни идеи. Заявки ще се приемат до 15 юни 2024г., а конкурсът ще проведе на 22 юни 2024 г.

Тази година за първи път конкурсът ще се проведе в столицата, като домакин ще бъде Учебен комплекс „Българско школо“, гр. София. Те ще бъдат партньор и спонсор на конкурса.

Линк за регистрация: https://forms.gle/TzPoEqonwFXrmYEK9

Повече информация ще прочетете в Обявата в прикачения файл.

Покана за участие в Конкурс „Млади изобретатели“2024

Яна Ковачева, Директор „Учебни дейности“,Фондация „Миню Балкански“, тел : 0889555677; https://www.balkanski-foundation.org/summer-schools/


Награди на РУО – София-град за учители по природни науки за учебната 2023/ 2024 г.

23 май 2024

С пластика „Сова“ и грамота за заслуги към столичното образование бяха наградени:

ХРИСТО ПЕЕВ –  учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“

НЕВЕНА ВЪРБАНОВА – учител по химия и опазване на околната среда в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“

КАТЯ ТОНЧЕВА – учител по биология и здравно образование в 10 СУ „Теодор Траянов“

Наградите ще бъдат връчени на 24.05.2023 г. от 14.00 часа пред Народния театър на празничния концерт, посветен на деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организиран за 13 поредна година от Регионално управление на образованието – София-град.

Поздравления за наградените колеги!


Наградени учители, по природни науки, от София-град с почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката

С почетно отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката за тази учебна година по природни науки удостоени:

Людмила Михова – главен учител по химия и опазване на околната среда в НПМГ  „Акад. Л. Чакалов“

Силвия Георгиева – старши учител по биология и здравно образование в 120 ОУ „Г. С. Раковски“

Грамотите „Неофит Рилски“ ще се връчват от министъра на образованието и науката от 13:00 ч. на 24.05.2024 г. на сцената пред Народния театър „Иван Вазов“.

 

Поздравления за отличието!


24 МАЙ „ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА“

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май ще бъде отбелязан традиционно и тази година с тържествено шествие и празничен концерт. По време на концерта на педагогическите специалисти от столичната образователна система ще бъдат връчени почетните отличия „Неофит Рилски“ (имената на наградените вижте тук), с които министърът на образованието и науката ги удостоява за професионалните им постижения, и наградите на РУО – София-град за принос и заслуги към столичното образование (имената на наградените вижте тук).

В 10 ч. в петък, 24 май 2024 година, учениците от столичните училища, техни оркестри, състави и ансамбли ще заемат местата си пред сградата на Министерство на образованието и науката (площад „Атанас Буров“) за тържественото шествие. В 10,30 ч., предвождано от Гвардейския духов оркестър, възпитаниците на Софийската духовна семинария и официалните лица, шествието ще се отправи към Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. По пътя към процесията ще се присъединят ръководството на Българската академия на науките, народни представители, академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В 11 ч. пред паметника на св.св. Кирил и Методий ще се състои тържествен водосвет. Хорът на НМУ „Любомир Пипков“ ще изпълни тропар, посветен на светите братя, ще бъде произнесено тържествено празнично слово.

От 11 часа пред Народния театър „Иван Вазов“  за 13-та поредна година Регионалното управление на образованието – София-град организира своя празничен концерт, посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В концерта ще вземат участие стотици деца и ученици от столичните образователни институции, които са подготвили богата и разнообразна програма. Поканват се всички да вземат участие в тържеството за празника и шествието.

Грамотите „Неофит Рилски“ ще се връчват от министъра на образованието и науката от 13:00 ч. на 24.05.2024 г. на сцената пред Народния театър „Иван Вазов“, след което началникът на РУО – София-град ще връчи и наградите за принос към столичната образователна система.


Национално състезание за „Ключови компетентности по природни науки“, 29.06.2024 и 30.06.2024 г., Силистра

21 май 2024

Указания за организиране и провеждане на националното състезение „Ключови компетентности по природни науки“, 29-30.06.2024 г.

 

 

Регламент на националното състезание за ключови компетентности по природни науки за учебната 2023/ 2024 г.


Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) – арт проект „Разгъни твоя свят“

2 май 2024

„Разгъни твоя свят“ представлява нов научен и арт проект на Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL), предназначен за момичета и момчета на възраст между 14 и 18 години. Проектът окуражава младите хора да съзерцават красотата на белтъчните структури, да преоткрият важната роля, която изпълняват белтъците за нашия организъм и в природата, и не на последно място, черпейки от своето вдъхновение да създадат собствено произведение на изкуството.

Окуражават се младежи от цяла Европа и Обединеното кралство да изпратят своите арт-разработки и да се преборят за спечелване на една от обявените награди в размер на EUR100. Всички получени проекти ще бъдат представени в онлайн галерия. Избрани проекти ще намерят своето място в специално изложение в EMBL Хайделберг, Германия.

Всеки младеж може да участва с подкрепата на училището, в което се обучава, младежка организация или друга институция. Учебни материали и инструкции са налични на интернет страницата на „Разгъни твоя свят“, която едновременно приютява портал, чрез който кандидатите изпращат своите проекти. Всички ресурси са подходящи за индивидуално ползване или в класната стая. Предвидени са Zoom-сесии през идните три месеца (Май, Юни и Юли) в подкрепа на всички заинтересовани бъдещи участници.

Крайният срок за изпращане на проектите е 31 Август 2024г. Предвижда се изложбата да се реализира през есента или зимата. 

Разгледайте прикачения флайер, посетете интернет страницата https://www.embl.org/unfold-your-world/ за да научите повече или се свържете с екипа на проекта на e-mail: proteinart@embl.org