Промяна на мястото на провеждане на курса „Лабораторен практикум по химия – част „Вещества и техните свойства“ по предмета ЧП за V клас“

25 октомври 2016

Уважаеми колеги,

Курсът „ЛАБОРАТОРЕН ПРАКТИКУМ ПО ХИМИЯ  – ЧАСТ „ВЕЩЕСТВА И ТЕХНИТЕ СВОЙСТВА“ ПО ПРЕДМЕТА ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА ЗА V КЛАС“ е попълнен и се прекратява приемането на заявки. Поради големия интерес към обучението и големият брой подадени заявки до момента, курсът ще се проведе в зала 601 /шести етаж/ – централен асансьор на ФХФ на СУ „Климент Охридски“, Датата и часът остават същите – 07.11.2016 г. , 9:00 ч.

Старши експерт по природни науки

Петя Иванова

 


Семейна събота в Националния политехнически музей

captureДо 6 ноември, в експозицията на Националния политехнически музей е представена изложбата „Завръщане в бъдещето” отбелязваща 200 години от рождението на Вернер фон Сименс. Нейната идея е да покаже неразривната връзка между иновативността, предопределила бързия възход на компанията „Siemens” от самото й основаване, и днешните й постижения, които й позволяват да бъде една от най-уважаваните и разпознаваеми марки в световен мащаб.
На 12-т табла са показани уникални архивни снимки (непоказвани до този момент) обединени в няколко категории, които представят различни аспекти от живота на Вернер фон Сименс, неговите изобретения и предприемачески начинания, новаторските социални програми и ключовите етапи в развитието на компанията през десетилетията.
1_wener_1000x700_bg-page-002-1От фондовете на музея са извадени предмети, уреди и други експонати, представящи продуктите и решенията на Siemens, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на 19-ти век до днес. Изложбата разказва не просто за хода на техническия прогрес, но и за бита и ежедневието на българина, част от който са били тези предмети и технически средства.
Музеят разполага с много интересен документален (под формата на анимация) филм, който по изключително забавен начин проследява живота на Вернер фон Сименс, разказан при това от самия него.


Ева Божурова от НАОП – Варна пред софийски учители

img_20161022_123504

На 22.10.2016 г. във Физическия факултет на Софийския университет се проведе първото от двете планирани обучения по астрономия предназначено за учители, които преподават в V, VІ и VІІ клас. Лекторът, д-р Ева Божурова, астроном в НАОП „Николай Коперник“ – Варна по най-увлекателен начин поднесе на присъстващите основни астрономически знания, необходими на всеки учител за преподаване на човекът и природата и физика и астрономия. По много забавен и атрактивен начин бяха представени интересни варианти на задачи и въпроси, с които учениците могат да се забавляват, учат и мислят.

Второто планирано обучение по астрономия предназначено за учители преподаващи от VІІІ до ХІІ клас ще се състои на 28.10.2016 г.

Обучението е достъпно за всички желаещи учители и ученици.