18 училища от столицата се включиха в конкурса на РИО – София град „Биологията – интересна и достъпна“

28 април 2015

Ученици от 18 училища от цяла София се включиха в първото издание на конкурса за изработване на модели на обекти, явления и процеси по биология „Биологията – интересна и достъпна“. Състезанието се проведе тази събота, 25 април 2015 г., в 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” по инициативата на Регионален методичен съвет по биология.

Темата на конкурса „Дишането – основен жизнен процес на живите системи“ беше обявена още през месец ноември 2014 год. Изработените 65 модела от 126 ученици се отличаваха с изключителна научност, креативност и оригиналност. Разнообразието им отразяваше процеса „дишане“ на всички равнища на организация на живата материя – молекулно, субклетъчно, клетъчно, органно, системно, организмово, както и съществуващото разнообразие от органи и структури при животните и растенията осъществяващи обмяната на газовете. Надпреварата зареди със спортен хъс всички участници – от първия до последния момент. Всички бяха дошли, за да спечелят и това направи от конкурса едно изключително силно от към емоции и ниво събитие. Решаващата роля при класирането на моделите имаше тяхното представяне.

Гости на конкурса бяха проф. Райчо Димков от Биологическия факултет на СУ, г-жа Светла Буковска – старши експерт по биология в ЦКОКУО, г-н Диян Стаматов – директор на 119 СОУ, учители по биология, физика и география. Да подкрепят своите деца бяха дошли и много родители.

На първо място бяха класирани моделите на 48 ОУ, 119 СОУ и СУ „Генерал В. Стойчев“ за първа състезателна група и НТБГ, НУККЛИИЕК и НГПИ „Свети Лука“ за втора възрастова група. На класиралите се беше раздаден награден фонд от 1100 лв.