Български ученик е абсолютен първенец на Международната олимпиада по астрономия

25 октомври 2015

Наши ученици завоюваха един златен, два сребърни и един бронзов медал на Международната олимпиада по астрономия, проведена в Русия.

IMG_5395-1От 16-ти до 22-ри октомври в Казанския Федерален Университет, вторият най-стар университет на територията на Русия, се проведе XX-тата юбилейна Международна олимпиада по астрономия, в която се включиха 62 ученици от 13 страни от Европа и Азия. България бе представена от седем участници, които завоюваха четири медала:
Стефан Иванов – ученик в 9-ти клас в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Бургас – златен медал и диплом за най-добър резултат на цялата олимпиада!
Бойко Борисов и Георги Александров – ученици в 9-ти клас в СМГ „Паисий Хилендарски“, София – сребърни медали
Петър Димитров – ученик в 9-ти клас в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ – бронзов медал.
На останалите трима участници от нашата страна – Владимира Иринчева от ПЧМГ, София, Димитър Томов от МГ “Баба Тонка“, Русе и Феодор Кономаев от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна бяха връчени дипломи за участие.
За първи път страната ни има абсолютен първенец на цялата олимпиада, в лицето на Стефан Иванов от Бургас. От 1998-ма година насам, в Международната олимпиада по астрономия наши ученици са спечелили общо 14 златни медала, но никой от тях не е бил с най-висок резултат.
Ръководители на отбора: Ева Божурова от НАОП „Н. Коперник“, гр. Варна и Йоанна Кокотанекова от АО в гр. Хасково.
Поздравления за Нашите ученици и пожелания за бъдещи успехи!